Bondebladet

Agder satser på afrikanske geiter

Ådne Aadnesen 31.07.08
Bønder i Vest-Agder satser friskt på den sørafrikanske boergeita. I sommer har Agder Boer importert 41 dyr fra Danmark, for pleie av kulturlandskapet så vel som for kjøttproduksjon.

Selma Hansen, Eli Øxnevad og Jostein Sindland fra Vest-Agder har importert 41 boergeiter og fem nubiske nordafrikanere i regi av avlslaget Agder Boer.

Fra sau til geit


- Jeg har vært sauebonde i mange år, men valgte å gå over til geit. Etter min mening er geitene flinkere enn sauen til å rydde i busk og kratt.

Geitene åpner kulturlandskapet, i og med at 80 prosent av det de spiser er lauv, kratt og ugras, og 20 prosent er rent gras, sier Jostein Sindland fra Eiken, som er styreleder i Agder Boer.

Jostein Sindland sier videre at geiter oftest ikke holder seg innenfor gjerder. Dét gjør imidlertid boergeita - og til og med den langbeinte nubiske nordafrikaneren holder seg borte fra å hoppe over gjerdene.

Brunstig året rundt

I løpet av to år får boergeita tre kull med kje, og får da fra ett til fire kje per gang. Boer-geita er brunstig hele året, mens andre geiteraser bare er brunstige om høsten, forteller Jostein Sindland.

Nykommer i Norge

Nubisk kombi, som den nordafrikanske geiterasen heter, er helt ny i Norge.

- Den nubiske nordafrikaneren beiter mye lenger oppe på trærne, fordi den er høyere og mer langbeint enn andre geiteraser. Den produserer dessuten også konsummelk, framholder Selma Hansen.

Prisen for dyra, inklusive blodprøver, oppstalling og transport, kom på omkring 290.000 kroner til sammen.

Nytt blod

Hovedårsaken til importen er at Agder Boer ønsker nytt blod i den norske populasjonen av boergeit.
Selma Hansen sier at det al-ler meste av dagens boergeiter selges som livdyr. Etterspørse-len er stor. Allerede har Agder Boer inne 50 dyr på bestilling.

Boerkjøtt

På sikt har de tenkt å satse på kjøttproduksjon. Agder Boer er i dialog med Nortura om dette.
- I Norge er det ikke vanlig med annet enn kjøtt fra kje, men i andre land, eksempelvis i Danmark, finner vi både grillpølser og spekepølser av boergeit, som er mer kjøttfulle enn den vanlige norske geita, avslutter Selma Hansen, som er svært optimistisk med hensyn til boergeitas framtid i Norge.