Farsunds Avis

Jostein Sindland fra Eiken og Eli Øxnevad fra Farsund er fornøyd med boergeitene. Kamilla (2) og Kristoffer (5) synes også det er stas med dyrene.
 
Bønder satser på afrikansk geit
Lokale bønder har importert 41 sør-afrikanske geiter fra Danmark.

AV HENRIK FOSS
Boergeitene er rolige dyr. Det er Kristoffer enig i.
Boergeit har kort pels og lange ører.
Den Sør-Afrikanske boer-rasen har inntatt distriktet.
— Jeg har vært sauebonde i mange år, men begynte med geit i stedet. Sau rydder ikke kratt, men det gjør geit. Dessuten er kona fascinert av geit, forteller Jostein Sindland, som har gård i Eiken.
— Vi hadde først kasjmirgeiter, men de klarte ikke å holde seg innenfor inngjerdingen, sier han.

Mer produktiv
Selma Hansen, Eli Øxnevad og Jostein Sindland har importert geitene i regi av avlslaget Agder boer. Farsunds Avis møter de tre bøndene hjemme hos førstnevnte i Spind.
— Geit åpner kulturlandskapet. De spiser 20 prosent gress og 80 prosent ugress. Problemet er at de ikke holder seg innenfor gjerder, men det gjør boergeitene, forteller Hansen.
Den sør-afrikanske rasen er også mer produktiv enn nordiske geiter.
— I løpet av to år får geitene tre kull med kje. Da får de fra en til fire kje. Boergeitene er brunstige hele året, mens andre raser er brunstige bare om høsten, forteller hun.

Kyr ble geit
Eli Øxnevad og familien hennes bor på et småbruk på Briseid i Farsund. Planen var å kjøpe kyr.
— Men så endte vi opp med geit i stedet for. Og vi er godt fornøyd. Mannen min jobber i Nordsjøen, og jeg må derfor ha noe jeg kan håndtere alene, sier Eli.
Barna Kamilla (2) og Kristoffer (5) er også begeistret for boergeitene.
— De er kjempefine. Jeg liker alle dyr, men geitekillinger er finest, sier Kristoffer mens han ser på boergeitene i Spind.

Nubiske
De Sør-Afrikanske geitene har lange ører og kort pels. De er store. De 15 bukkene bøndene har importert, kan bli opptil 150 kilo hver.
Selma Hansen har ordnet alt det praktiske på vegne av det landsomfattende avlslaget Agder boer. Hun begynte bestillingen i januar, og dyrene kom i slutten av mai.
— Vi velger å ha dem 18 måneder i karantene selv om ikke det er lovpålagt. Den ene flokken holder til hos meg, mens den andre er hos Jostein i Eiken, forteller Hansen.
— Vi skulle egentlig bestille åtte-ni dyr, men endte opp med 46. Vi kjøpte 41 boergeiter og fem nubiske Nord-Afrikanske. Det er billigere å importere flere om gangen, sier Jostein.
Geitene måtte igjennom omfattende undersøkelser da de skulle importeres fra Danmark. Prisen for geitene, transport og undersøkelser kom på rundt 290.000 kroner.

Kjøttproduksjon
Det finnes boergeiter andre steder i Norge, men de lokale bøndene satser større. Og så ville de ha nytt blod.
— Hvis vi hadde kjøpt boergeitene i Norge, hadde det blitt for tett avl, sier Hansen.
Boergeitene skal ikke bare brukes til å pleie kulturlandskapet, men også kjøttproduksjon.
— Det er ikke kultur for annet enn kjøtt fra kje i Norge, men i Danmark er det vanlig med både kjøtt, grillpølser og spekepølser, forteller Hansen.
Boergeitene er nemlig mer kjøttfulle enn nordiske.
— Du kan sammenligne vanlig geit med en ren norsk melkeku, mens en boergeit er som en kjøttku, forklarer Hansen.
Bøndene vil også gjøre det stort på salg av boergeitene. Og de er allerede godt i gang.
— Vi har 50 dyr på bestilling til nå, avslutter hun.