Enkelt og greitt!
Litt hvorfor...
Klauvpleier er faktisk viktig. Klauen vokser hele geitas liv, men blir preget av omgivelsene.
Går geita kun på store gressmarker blir ikke bare klauene skjeve, men de blir alt for lange også.
Samme skjer dersom geita tilbringer vinteren inne på halmdekket, myk bunn, talle el.
Tenk deg å måtte gå overalt på høyhælte sko, eller på sko som er slitt veldig skjevt...det sliter på ledd og sener og innbyr til mindre bevegelse.

Når geita får velge selv, er den veldig aktiv. Den klatrer, hopper og spretter rundt for å finne de beste bladene, vekstene, urtene og det den måtte ha lyst på. Da blir klauven naturlig slitt, den får sjeldent tid til å vokse seg for lang eller veldig skjev.

Når vi har geita som husdyr kan vi som oftest ikke tilby variert nok underlag til at klauven slites korrekt, og der kommer klauvpleien inn.

Dersom man begynner tidlig, alt som noen månders kje, går det etterhvert som en lek! Geita finner seg i dette ganske greitt, og man hindrer at feilstillinger og for lange klauver skaper problem.
Husk at Boergeita er ganske tunge individer!
Denne gimren har fine klauver til å være naturlig slitt! Men her vil det likevel være lurt å "stusse" litt på kantene, og i allefall fjerne opphopningen av ekstra hornvekst som ses som "utvekster/klumper" bak (til høyre på bildet).
En ung bukk før...
Her stiller "Gissegutt" opp som modell.... Hornveksten har lagt seg som en tynn kappe over tråflaten på klauvene...  Og det er noen små grus som sitter fanget forran i "tåa".
Ikke så veldig lang kansje, men likevel viktig å "ta" før det blir feil...
Etter beskjæring...
Nå har vi beskjært klauvene hans, ikke så mye, men kantene trer fint frem, og de er gjevne...
Dersom dyret KUN skulle gått på mykt underlag, ville det vært naturlig å skjære en tynn skive av hele sålen også. Her går de fritt ut og inn, på fjell og ulendt terreng året rundt.
Dermed er dette tilstrekkelig her hos oss. Skjærer vi sålen risikerer vi at dyret blir sårbeint/ømmt.
Overskudd av hornvekst er klippet bort...
Hva beskjærer man så med...
Her viser vi en sort hagesaks som er lett å annvende. Vi foretrekker ei med rette kanter, de er kansje litt tyngre å klippe med, men så veldig mye lettere å beregne....
Ikke blir man så veldig mye fattigere etter handleturen heller...
ca 80kr på eks varehuset "Price".
Grei og billig...
Fiskars rosesaks blir også annbefalt av mange. Bare ha i tankene at den skal ha begge bladene av metall, ikke delvis kunststoff,,,,
Samme tang igjen.....