Flått, en skikkelig plage!
Flått, sprer sykdom..
Her på sørlandet, helt nær kysten er snart hele året "flått tid".
Grunnet det milde klimaet, overvintrer flåtten veldig bra- bra for den ja, men ikke for vertsdyra, og oss mennesker.
Flere enn før blir smittet av sykdommer, parasitter flåtten bærer med seg. Dette gjelder både mennesker og dyr. Vi skal her konsentrere oss om dyra, i dette tilfellet geit!
Kjenn dyra dine..
Geitas normaltempratur er 39,2grader.
Ved flått smitte stiger ofte denne en del, men ofte ikke før det er farlig seint å behandle....
Derfor må man se etter flere, tidlige tegn. Dersom du har en liten flokk, der du kjenner hvert dyr, gemyttet og oppførsel, som er normalt for just det individet er du langt. Unormal bedagelig, sjangler, virrer, litt ustø, stiv i ledd, bakdel, mer redd for lyder , roligere mot fremmede, blod i urinen og ellers anderledes på noe vis.... Ja, ta da å mål tempraturen, og gjenta etter noen timer. Stiger den - ring dyrlege, heller en gang for mye.. Dyrlegen gir en injeksjon, og har du handlet tidlig nok - og geita ikke går i sjokk, har du vel geita videre.
Hvem????
Det er absolutt ingen regel, men det kan virke som / vår erfaring er: det oftest rammer unge ungdyr-etter avenning og frem til voksen alder. Mulig er kje noe beskyttet av morens forhåpentlige imunnitet, eller i allefall mere motstandskraft.
FOREBYGG!!!!
Det beste du kan gjøre for dyra dine er å forebygge! Det kan være fristende å bruke beitedyr med imunnitet først på nye ukjendte områder.....
for, der det er tørt og åpent trives ikke flått....  MEN det er jo nettop som rydder av kratt og småskog geita er så fortreffelig!!!
Så derfor får en gjøre som best en kan - og det blir vel å behandle med et middel som heter  COOPERSECT Vet. liniment.
Og FØLGE MED PÅ DYRA HVER DAG.
Coopersect....
Vi behandler dyra med 10ml og det hver 4.-5. uke. Dette er en større dose enn bruksanvisningen, men middelet er utprøvd på sau i dose på 5ml dosering, og geita er litt anderledes. Der sau ikke blir våt og "dusjet" til skinnet av regn, ja der står geita søkkvåt og med mere tap av middel.
Riktignokk søker geita fort ly, men....
Er det ELENDIG vær med mye regn i uker, behandler vi faktisk med 5ml "påfyll" etter 3uker. Det gir bra virkning her, så langt...
VIKTIGST...
VIKTIGST ER AT DET VIRKER; AT MAN FØLGER GODT MED, SLIK AT DYRA I ALLEFALL IKKE LIDER MERE ENN NØDVENDIG!

Og husk, overdoserer du middelet slik vi gjør, så bruk lengre karenstid før slakt- bare for sikkerhetskyld...